dykning

Mat och dryck


Om man besöker Porto vore det nästan som ogjort om man inte testar på stadens specialitet vad det gäller maträtter, nämligen Tripas, d.v.s. inälvor. Det sägs att anledningen till att just inälvor är så populärt i Porto är för att man under 1400-talet lämnade allt kött till de krigsfartyg som lämnande hamnen i Porto och själva behöll enbart inälvorna att leva på. En annan lokal maträtt som man bör testa är Francesinha, vilket är en rätt bestående av biff och korv med bröd täckt med smält ost och tomatsås.

När man går på restaurang i Portot finns det en risk att kyparen ställer fram olika aptitretare på ens bord utan att man beställt dessa. Detta är ett bra sätt att få testa på den lokala matkulturen men man ska dock vara medveten om att det inte är gratis, du får sedan betala det du har ätit utav. Man ska också tänka på att de portioner man som restaurangbesökare får ofta är mycket stora och om möjligheten finns att beställa en halv portion kan detta vara något att rekommendera då dessa oftast är i en mer lagom storlek. De flesta restauranger håller också hårt på sina serveringstider, lunch serveras mellan 13-15 medan middag serveras mellan 20-23, olika menyer kan gälla.

Vad det gäller drycker så bör man naturligtvis dricka Portos lokalt tillverkade Portvin, då främst till desserten eller som en aperitif. Ett annat annorlunda vin som är värt att testa är Vinho Verde vilket görs i landskapet som ligger ovanför Porto. Vinho Verde görs på omogna druvor. Smaken är frisk och drycken är aningen bubblande och har en låg alkoholhalt.

För den som föredrar öl framför vin är det lokala märket Superbock det vanligaste i Porto.
.
Copyright © 2008 - 2011 Porto i Portugal Alla rättigheter förbehålles.